Uvijek ćemo imati Sarajevo (11/2019)

Približava se 15 godina otkad sam prvi put stao pred publiku i izveo nešto za šta sam tada mislio da je stand-up. Bilo nas je dvanaest tu večer (31.1.2005.) na pozornici, od 30 koji smo bili ušli u radionice stand-up…

Približava se 15 godina otkad sam prvi put stao pred publiku i izveo nešto za šta sam tada mislio da je stand-up. Bilo nas je dvanaest tu večer (31.1.2005.) na pozornici, od 30 koji smo bili ušli u radionice stand-up komedije. Splav „Papillon“ – prepunjen publikom! Očekivano, to su prvenstveno prijatelji i rodbina te tek poneki zalutali znatiželjnik. Kako je to tada izgledalo, možete vidjeti ovdje.

U međuvremenu se izdogađalo svašta nešto… iz ovih radionica smo napravili prvu zagrebačku stand-up comedy skupinu SVE5, pa sam negdje 2009. godine napravio prvo javno snimanje naših nastupa i to nazvao (vrlo originalno!) StandUp Show koji je bio završio na MAXtv-u, a zatim sam par godina kasnije posložio i prvo regionalno DVD izdanje: Komedija s nogu/…BO CKOПJE. Onda je 2015. godine uslijedio i regionalni televizijski serijal Komedija s nogu 3u1, koji je našao svoje mjesto u programu prvog regionalnog comedy TV kanala HA HA. Uglavnom, stalno sam gledao da ono što se događa na pozornici, pretočim u što bolji video!

I onda sam i konačno prelomio! Svoje tri tematske predstave:  S NOGU* (*Sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije); MUŠKARAC (o parenju i razmnožavanju); ROK TRAJANJA ću profesionalno snimiti  na taj način ih poslati u penziju. Prva generalna proba za jedan takav pokušaj bilo je snimanje moje predstave na engleskom jeziku The Balkan Brain u Prištini, početkom 2019. godine. Za razliku od ostatka bivše Jugoslavije, Kosovarima nije čudno što čovjek ovakvog imena i prezimena nastupa na engleskom. Bili su publika kakva se som može poželjeti ili the best money can buy, što bi rekli (i napravili) neki vlasnici velikih zapadnih imena stand-up komedije.

A onda je krenulo planiranje projekta snimanja ove tri velike predstave… Prva ideja je bila da se jedna snimi u Zagrebu, druga u Sarajevu, a treća u Beogradu. Ali, to se ispostavilo kao organizacijski košmar u najavi! Onda sam razmišljao da to bude Banja Luka, pa Sarajevo i onda Mostar… što se već u početku krenulo ukazivati kao logistička i promotivna avantura bez pokrića. Na kraju sam jednostavno sam sebi priznao – čemu sva ta producentska filozofiranja, pa Sarajevo ima sve što treba!

Tako i bi! U tri dana zaredom, u tri različita klupska prostora… tri različite predstave: 1u3. I tu se stalo s brojem tri, jer za samu realizaciju uvijek moraš imati jednu odgovornu osobu. Za PR (hvala Klix.ba i Antena Sarajevo!) se pobrinuo Edo Muftić, koji je bio zadužen i za prvo veče u legendarnoj Slogi, gdje sam radio Rok trajanja. Pridružila se i Tea Šimić koja je nesebično ponudila Metromedia pozicije za plakate i billboarde! Ekipa iz Brew Imperial Society je ipak opet bila trojka: Orhan, Harun i Vedo su složili prostor za Muškarca, da bi Adi Buljubašić bio the man za Coloseum i predstavu S NOGU*. Filip Andronika je bio angažiran za vizualnu komunikaciju, a Dino Ćatović i Navid Bulbulija za otvaranje prve dvije večeri snimanja. I sve to je snimala ekipa produkcije GOTIVA, koju su Muris Beglerović i Jasmin Hrnjica.

Je li bilo lako? Nije. Je li ispalo savršeno? Nije. Je li se isplatilo? O, da!

 

Ima taj grad nešto. Nešto i iznad romantične slike šege i šale, multikulturalnog kosmopilitskog duha… i puno dublje od ciničnih komentara da to više nije ono Sarajevo… nešto što ga čini pravim gradom-herojem među velikim gradovima našeg dijela svijeta. Jer, zapamtite, puno je lakše biti urban u nekom tamo Beogradu, Zagrebu, Ljubljani itd. Takvi ljudi u Sarajevu i BiH su pravi dragulji – kakvi nastaju i opstaju samo pod najvećim pritiskom!

Upravo takvi su došli na ova snimanja i ispunili ih svojim smijehom; uglavnom zasluženim, ali povremeno i onim koji je bio samo podrška ovom mom poduhvatu i njihova zahvala što ga radim baš tu. Iskreno se nadam da ću uzvratiti uslugu tako što će se ova tri comedy specijala naći na ekranima pred što više publike kod nas i u svijetu i da će na taj način oni moći saznati gdje se najljepše i najglasnije smije – u našem Sarajevu!