*Sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije


Predstava S NOGU* prva je cjelovečernja tematska solo predstava jednog regionalnog stand-up komičara. Nastala je 2011. godine za potrebe turneje koja je bila obuhvatila Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru. U međuvremenu je ova predstava posjetila i Makedoniju i Kosovo, ali i SAD, Kanadu, Australiju, skandinavske zemlje, Veliku Britaniju, Irsku, Njemačku, Francusku, Španjolsku, Češku, Švicarsku, Austriju itd.

To je priča o nama danas. Nama, koji smo nastavili svoje živote tu – na ovim “našim prostorima”, u “regiji” ili “regionu”, Zapadnom Balkanu, u bivšoj Jugoslaviji… uglavnom – o nama sada i tu. Iako razdvojeni, neka od svakodnevnih iskustava su gotovo identična, dok su neka takva kao da su jedni na Zemlji, drugi na Mjesecu, a treći na Marsu… itakodalje sve do nepriznatog Plutona.

‘Ko je blesaviji, Amerikanci ili Englezi…ili Japanci? Ili mi. Koja je razlika između Bosanke i Hercegovca u krevetu ili u novčaniku? Zašto riječ ‘čimbenik’ zbunjuje Srbina? Šta se zapravo dogodi kada Hrvati popizde na Slovence? Jesu li Kosovari muzikalniji od ostalih i zašto Crnogorac još ne spava…? A, gdje je nestalo makedonsko devojče…?
Još više pitanja i još manje odgovora dobit ćete u ovom druženju s Pedjom u trajanju od skoro dva sata. Uz sve to ćemo dodati malo politike, i ono malo tzv. domaće ekonomije, ponešto estrade i (nikada dovoljno!) sexa… i imate – S NOGU!

U rano proljeće 2012. godine, Pedja je krenuo kući! Osam puta. Na svojoj regionalnoj turneji obišao je toliko gradova u kojima je bio živio u svojih, do tada, okruglo 40 godina! Nakon sedam godina aktivnog bavljenja stand up komedijom, i kao komičar i kao producent, Bajović krenuo je na turneju, sa svojom prvom cjelovečernjom predstavom, pod nazivom S NOGU*. Zašto baš ovih osam gradova?
Pedja je rođen u Bijelom Polju, malom gradu na sjeveru Crne Gore. Svog života tada i tamo se baš i ne sjeća, ali su mu u memoriji ostaju dobro urezana duga ljeta provedena u tom dijelu svijeta. Odrastao je u (tada još i Užičkoj) Požegi u zapadnoj Srbiji, gdje su roditelji preselili trbuhom za kruhom. Pred kraj osnovne škole mu je krenuo nemir. Trebalo je nekako pobjeći iz uspavane provincije. Uspio je, ali je zbog roditelja i prijatelja koje je ostavio iza sebe, i dalje jako vezan za ovaj mali grad.

Nakon skorog i konačnog izlaska iz uniforme, kreće potraga za odraslim sobom. Pedja upisuje studij sociologije, jer mu ništa drugo nije palo na pamet. Sasvim slučajno za život počinje da zarađuje novinarenjem na radiju i u jednom magazinu. Beograd je tada, u vrijeme embarga i hiperinflacije (rat se službeno događao ‘tamo negdje’) bio jako teško mjesto za život, ali ga je on, kao i mnogi drugi, preživio.

Čim se potpisao “Dejton”, naš lik se vratio u BiH. U Banjaluci je proveo četiri godine radeći u i za međunarodne mirotvorne inicijative i živeći punim plućima mladog mužjaka. Ovaj grad ga je ponajviše odredio kao odraslu osobu i svoju ličnu kartu s banjalučkom adresom Pedja i dalje čuva u svom novčaniku. Otišao je, jer mu je Amerika poklonila dvije godine postdiplomskih studija. Ohio University u Athensu mu je dao teoretsko, a VH1 u New Yorku – praktično televizijsko znanje!
Nakon izborenog magisterija medijskih komunikacija, Pedja dolazi u – Zagreb. Došao 2002. godine i ostao. Purgeraj mu je donio brak te dvostruko razmnožavanje, a ono što je jednako važno, dogodio se – stand up! I zato je ovaj Zagrepčanin odlučio još jednom obići gradove u kojima je živio. Da vidi – šta ima? Onako, s nogu…

Izbornik