Početak kraja ili kraj početka? (12/2023)

Kroz godinu koja mi je donijela najviše otkad sam krenuo nasmijavati ljude za pare, razvijala se ideja – nastala iz iskustva putovanja po ovom dijelu svijeta i ostatku mu… te iz promatranja onoga što se događa u poslu kojem pripadam:…
Kroz godinu koja mi je donijela najviše otkad sam krenuo nasmijavati ljude za pare, razvijala se ideja – nastala iz iskustva putovanja po ovom dijelu svijeta i ostatku mu… te iz promatranja onoga što se događa u poslu kojem pripadam: nešto moram mijenjati i to jako! Uskoro ulazim u 20-u godinu svoje stand-up comedy priče i ono što vidim za sebe i oko sebe su dva zaključka:
– Jako sam dobar u nastupima na engleskom! Moj show The Balkan Brain je vrlo zaokružen i nasmijava skoro sve koji na njega dođu.
1. skoro sve; valja mi poraditi na komunikaciji te svoje priče i jasnije dati do znanja da to neće biti “he said, she said” komedija, usput protkana s dick jokes, a što je nešto što bi dio svjetske javnosti možda očekivao od nekoga s Balkana; svakako one koji su s tim očekivanjima i bili došli na moje predstave. Njima, sorry but jbg!
2. koji dođu; Nije to uvijek bilo Sold Out, a razlog je jasan – nedovoljno dobra promocija i činjenica da nisam dio tamošnjih tržišta. Za ovo drugo postoje dvije opcije: ili se privremeno preseliti zapadnije ili krenuti u turneje od po nekoliko mjeseci trajanja. Sve to, naravno, treba biti popraćeno jakom kampanjom po društvenim mrežama i ostatku Interneta, a gdje god i tamošnjim medijima.
– Moja publika stari, a onu mlađu ne pridobivam.
S ovim prvim nemam problema – starim i ja. Teoretski preostalih 10-ak godina ću rado potrošiti na publiku koja je isto toliko starija ili mlađa od mene. Dvije izjave od strane ljudi koji me prate sam i uvrstio u svoj branding: “Ti si ozbiljan komičar.” i “Baš si po JUS-u!”. Mlađu publiku, koja sada popunjava klubove na stand-up večerima, ne interesira previše neko “ozbiljan”, a većina ni ne zna šta je to JUS tj. “jugoslovenski standard”. Iskreno, ne nalazim ni volju niti snagu da to mijenjam kod njih. Jednostavno, prepuštam ih mlađim kolegama!
Isto tako, većini ostalih kolega prepuštam publiku koja na stand-up komediju dolazi “samo da se smiju” i koji su životnog stava “samo mi nemoj politiku!”. Takve sam davno izgubio, ako sam ih ikad i imao.
Sljedeća godina će biti potrošena u projektu ulaganja u temelje za trećih 10 godina karijere. Ako se usput ispostavi da su ti temelji nedovoljno jaki ili čak i klimavi, 20. rođendan možda bude i zadnji! Nije to kraj svijeta, čak ni mog.